Montsant vinområdet

Montsant vindistriktet

Montsant vinområdet er de mørke områder på kortet

 

I midten af det mørke område ligger vinområdet Priorat

Kortet viser hvor Josep Grau´s vingård ligger i det sydlige Catalonien (rød markering)

DO Montsant

 

D.O. Montsant er et spansk vindistrikt særligt kendt for produktionen af en lang række rødvine med høj kvalitet.

 

Montsant ligger som nabo til Priorat (Priorat ligger faktisk i hjertet af Montsant, der ligger som en ring omkring Priorat). Vindistriktet ligger ca. 125 km sydvest for Barcelona.

 

Vindistriktet har gennemgået en voldsom udvikling de sidste to årtier, og flere af deres vine er nu på niveau med de bedste Priorat-vine.

 

Klimaet er typisk for middelhavsområdet: Området er omgivet af bjerge og har betydelige temperaturforskelle mellem dag og nat. Disse klimatiske betingelser er ideelle til druernes modning.

Jorden består primært af tre typer:

Kompakt og kalkholdig jord

Granit sand: rød jord med højt lerindhold

Hård jord der består af tynde lag af skifer (kendt som llicorella, særligt kendt fra Priorat).

 

Druesorter

De mest kendte druesorter i Montsant er Grenache og Cariñena (Carignan) og disse to druer er grundstammen i vinproduktionen i Montsant, selvom de ofte blandes op med en lav procentdel af druer, som Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot.

 

Kendetegn ved vinene fra Montsant

Hvidvinene er ofte fremstillet på Grenache Blanca og ofte elegante. Hvidvinene lavet på Macabeo er lettere, frisk og mere frugtagtige.

Rosévinene lavet på Grenache og Syrah.

Rødvinene er de mest kendte fra Montsant. Der er tale om lidt tunge, alkoholdrige vine med en mørk dybrød farve lavet på de lokale druer Grenache og Carignan. På grund af llicorella-jorden præges vinene ofte af en mineralsk smag.

 

Billed af landsbyen Argentera med Montsant bjergene i baggrunden

Historien om Josep Grau - vinbonde i vindistriktet DO Montsant

 

 

“En vin kan aldrig blive bedre end druene den er lavet på, men gode druer er ingen garanti for at få en god vin.

De valg, der bliver truffet i vinkælderen er afgørende for, hvordan den færdige vin bliver.

 

I Spanien har den gængse mening længe været at kvalitetsforskellene på god vin ligger i modningen og lang fadlagring.

De bedste vine skal ligge lang tid på fad, hævder mange vinmagere.

 

I de senere år er der vokset et andet syn på kvalitetsvin op.

Moderne spanske vinmagere har nu forladt vinkælderen og vendt tilbage til vinmarken.

På samme måde som deres forfædre har gjort i flere tusind år, sætter de spanske vinmagere nu druen først.

 

Den bedste vin smager af de bedste druer fra det bedste voksested.

Josep Grau er netop én af disse nye vinmagere.

 

Han er uddannet som ønolog i Rhone-dalen i Frankrig, og druen Grenache blev hans foretrukne drue.

I slutningen af 1990’erne opkøber han små parceller med gamle vinstokke i bjerglandsbyerne Marcá, Falset og Capcanes i vindistrikterne DO Montsant og DO Priorat, der ligger i den sydvestlige del af Catalonien.

Markerne ligger i en højde af 350 til 550 meter over havet med en jordbundstype, der består af både ler og rødlig/sort skifer med små partikler af glimmer, der opfanger sollys og bevarer varmen.

Denne type af jordbund kaldes Llicorella.

 

Denne karakteristiske jordbund tvinger vinstokkene til at sende deres rødder langt ned i jordbunden efter vand og næring. Disse jordbundsforhold giver en særlig kvalitet til vinen og holder vinstokkene godt forankret i jorden i forhold til de kraftige middelhavsvinde, som er særlig for området.

Grenache er den primære sort, efterfulgt af carignan (også kaldet Samsø/Mazuelo) Grenache blanc og små mængder af Syrah og Cabernet Sauvignon.

Druerne er håndhøstede ved optimal modenhed og kun i de tidlige morgentimer.

Udbyttet pr. vinstok svinger fra 500 gram for vinstokke over 70 år til 1500 gram for vinstokke mellem 15 og 40 år.

 

Josep har udviklet det, der kaldes bæredygtig vinavl, for at bevare den biologiske mangfoldighed. Det betyder at produktionen er økologisk uden brug af pesticider og herbicider.

Fermenteringen/forgæringen udføres i cementtanke og lagringen foregår i 2.000 ltr.`s fade fra Tyskland/Østrig og i 500 ltr.´s franske egetræsfade.

Josep har i hele sin karriere arbejdet med lokal gær og et minimum af svovl til at stoppe gæringen.

For Josep Grau er målet at skabe en vin med et udtryk af kompleksitet og personlighed, frisk og med en balance og god struktur, der udvikler sig med tiden i glasset og i flasken.

 

Vindistriktet Montsant

Det mørke område er vindistriktet DO Montsant

 

Det lyse område er vindistriktet DO Priorat

Kort over Montsant området sydvest for Barcelona

DO Montsant

 

D.O. Montsant er et spansk vindistrikt særligt kendt for produktionen af en lang række rødvine med høj kvalitet.

 

Montsant ligger som nabo til Priorat (Priorat ligger faktisk i hjertet af Montsant, der ligger som en ring omkring Priorat). Vindistriktet ligger ca. 125 km sydvest for Barcelona.

 

Vindistriktet har gennemgået en voldsom udvikling de sidste to årtier, og flere af deres vine er nu på niveau med de bedste Priorat-vine.

 

Klimaet er typisk for middelhavsområdet: Området er omgivet af bjerge og har betydelige temperaturforskelle mellem dag og nat. Disse klimatiske betingelser er ideelle for druernes modning.

Jorden består primært af tre typer:

Kompakt og kalkholdig jord

Granit sand: rød jord med højt lerindhold

Hård jord der består af tynde lag af skifer (kendt som llicorella, særligt kendt fra Priorat).

 

Druesorter

De mest kendte druesorter i Montsant er Grenache og Cariñena (Carignan) og disse to druer er grundstammen i vinproduktionen i Montsant, selvom de ofte blandes op med en lav procentdel af druer, som Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot.

 

Kendetegn ved vinene fra Montsant

Hvidvinene er ofte fremstillet på Grenache Blanca og ofte elegante. Hvidvinene lavet på Macabeo er lettere, frisk og mere frugtagtige.

 

Rosévinene lavet på Grenache og Syrah.

 

Rødvinene er de mest kendte fra Montsant. Der er tale om lidt tunge, alkoholdrige vine med en mørk dybrød farve lavet på de lokale druer Grenache og Carignan. På grund af llicorella-jorden præges vinene ofte af en mineralsk smag.

 

Like SmiDtVinE.dk